andreeasepi.com

Life's journeys: Language, culture, communication

, , ,

Pilula de râs

Să râdem cu nemţii (şi nu numai de ei). În curând se pare că va fi posibil. După cum ne informează prestigiosul The Economist în ediţia de astăzi, “Germanii recunosc că în ceea ce priveşte umorul au nevoie de ajutor profesionist”. Cu alte cuvinte, au nevoie de pregătire SERIOASĂ în domeniul RÂSULUI. (Asta chiar este de râsul lumii, pe bune 🙂 )

Se face că o tanti, Eva Ullmann pe numele ei, a deschis la Leipzig Institutul German pentru Umor. Pe principiul că nemţii ştiu să consume umor de bună calitate dar mai puţin să-l şi producă la nivelul vieţii de zi cu zi, d-na Ullmann îi învaţă cu seminarii, prelegeri şi consiliere personală cum să îmbine utilul cu plăcutul, într-o ţară în care cu munca nu e de glumă (ha, I did it again! 🙂 ).

După cum menţionează The Economist însă, într-o societate în care îţi poţi decredibiliza un întreg discurs dacă zâmbeşti la final (da, nu vă hliziţi, am învăţat la Master), problema nu e atât calitatea glumelor, cât lipsa unei culturi a ironiei, a autopersiflării, a jocurilor de cuvinte, a exagerărilor şi minimalizărilor cu efect comic în conversaţia de bază.

Care imigrant n-a fost în situaţia să facă o poantă între colegii germani numai ca să se găsească înconjurat de chipuri derutate, stânjenite sau confuze care caută să-ţi clarifice cu seriozitate problema abordând-o la propriu? The Economist deplânge soarta expaţilor britanici sau americani: în loc să aştepte să “te prinzi”, să-ţi “pice fisa”, nemţii îşi explică invariabil, în detaliu, poanta.

Vă invit să vizitaţi deci pagina web a institutului german pentru umor: http://www.humorinstitut.de/startseite.html.

Citind introducerea de pe prima pagină, am senzaţia că doamna Ullmann aproape că se scuză pentru o aşa întreprindere “neserioasă” – ascunzând nevinovatul râs sub mult mai respectabila noţiune de “cercetare ştiinţifică”. Tare aş vrea să ştiu cum arată un seminar de-al dânsei. Cică ironia nu se află în program. În schimb, are cerere mare pentru seminariile care te învaţă să fii comic în mod spontan. Conform celor de la Economist, un răspuns tipic german la problema umorului:

Nu ştii să glumeşti? Munceşte mai mult la asta!”

Vă umflă râsul? Nu-i drept. E prea uşor. Alţi oameni depun eforturi serioase – (şi costisitoare, bănuiesc) – pentru aşa ceva!

Cu silinţă şi metodă, devine umorul modă… 🙂

 

Advertisement

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: