andreeasepi.com

Life's journeys: Language, culture, communication

, ,

Ca văcarul pe sat?

Aflu că un nene funcţionăraş mediocru zis Corlăţean sau aşa ceva, care ar fi mai nou Ministru de Externe al României, s-a ofuscat aşa de tare că nu vor ăştia să ne lase în Schengen, încât cică ne luăm jucăriile şi plecăm.

În afară de faptul că nemţii şi olandezii îşi vor sfâşia cămeşa de necaz că România nu-i mai vrea, şi dincolo de ridicolul situaţiei (care jucării, after all?), mă întreb totuşi unde anume plecăm. Adică dacă asta cu Schengenul nu mai e o prioritate, ce facem mai departe? Care-i alternativa dumisale?

Că România nu-i în stare să-şi securizeze graniţele e evident cu ochiul liber oriunde eşti în străinătate. Haite întregi de rromi la cerşit, descoperiţi de poliţie în beciuri insalubre şi fără budă, îngrămădiţi câte 26 într-un buncăr, gătind nu se ştie ce prin parcuri în Portugalia (poate pescăruşi?), şpăguliţa de pe autocar când intri în România (cei 5 euro din oficiu – şi ce se mai oftică lumea “cinstită” dacă tu nu vrei să dai, că tu n-ai cantităţi industriale de detergenţi cu tine), traseul drogurilor ori al prostituatelor, fenomenul fraudelor cu cărţi de credit, extrem de slaba colaborare – ba chiar presupusa complicitate – a Poliţiei şi Vămilor române în cazul furturilor de maşini din Vest, încrengăturile infractorilor români cu mafii transfrontaliere din spaţiul ex-iugoslav şi ex-sovietic, şi multe altele arată clar că nu în aparatura de ultim răcnet cumpărată stă chipurile siguranţa. Sistemul românesc de justiţie are găuri de caşcaval cât casa. Cauza e corupţia umană şi lipsa statului de drept. Dar noi preferăm să ne facem că ne credem propriile minciuni şi ne supărăm foc dacă vreunul mai răsărit din afară se prinde de bluf. De totala noastră lipsă de consistenţă.

În rest, toţi suntem cinstiţi. Ne enervează corupţia numai când beneficiază altul de ea…

PS. Pe altu mai bun n-au găsit la Externe în toată coaliţia? Vorba lu taică-miu. Mai bine îl puneau pe Don Pedro. Puştiulicii ăştia de azi sunt diletanţi până în măduva oaselor.

PPS. Să-i zică cineva şi lui Antonescu că Schengen a fost o prioritate majoră pentru noi. Sau s-or fi cheltuit banii ăia numa aşa, că aveam noi surplus?… Dacă e vorba de onoare şi demnitate, să cureţe naibii ograda internă şi să ne aducă în rând cu lumea! M-am săturat de patriotism de cafenea şi de decizii politice luate cu viscerele, nu cu neuronul. Vouă nu v-a ajuns penibilul? Se uită lumea la noi ca la urs. 

Advertisement

One response to “Ca văcarul pe sat?”

  1. Agenda lor nu conincide cu agenda noastra. Agenda lor si al lui Felix e Rusia. Si sa i mentina pe penalii lor in structurile lor de putere.

    Like


Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: