andreeasepi.com

Life's journeys: Language, culture, communication

, , ,

Cum suntem şi cum credem că suntem

“Psihologia poporului roman – Profilul psihologic al romanilor intr-o monografie cognitiv experimentala”, a profesorului clujean Daniel David, aparuta recent la Polirom (2015) reprezinta, din multe puncte de vedere, o revelatie.

Desi poate parea greoaie, fiind burdusita de cifre, terminologie de specialitate, riguroase statistici semnificative si sustinuta de un important aparat critic, nu pot decat sa o recomand. Ca sa ne cunoastem mai bine. Rezultatele sunt adesea surprinzatoare.

Cateva lucruri interesante care mi-au atras atentia la o prima rasfoire:

“…daca o anumita tara/cultura are o anumita imagine despre sine, foarte discrepanta fata de cum este aceasta in fapt, iar alta tara/cultura o trateaza asa cum este, nu cum crede aceasta ca este, pot sa apara frustrari, tensiuni si situatii internationale dificile.

Sau, la pagina 99, capitolul Fundamente despre romani si Romania: “Tarile/culturile in care exista un nivel mai mare de individualism (adica autonomie, independenta a indivizilor – n.a.) tind sa aiba un nivel mai crescut de capital social si economic. Capitalul social este exprimat prin angajament civic accentuat, relatii interpersonale puternice, cooperare, incredere in oameni etc. Asadar, individualismul – stimulat de modernizare – nu duce la dezintegrare sociala, ci, dimpotriva, la incredere interpersonala si la cresterea solidaritatii si cooperarii sociale.(…) In general, in ciuda a ceea ce s-ar crede printr-o logica de simt comun, nivelul de singuratate este mai crescut in culturile colectiviste, in comparatie cu cele individualiste.”

Studiile efectuate de mai multi oameni de stiinta arata ca singurele tari cu profil colectivist din UE sunt Bulgaria, Romania, Grecia si Portugalia.

Analiza celorlalte dimensiuni culturale ale lui Hofstede continua la fel de plin de insights (feminitate, distribuirea/concentrarea puterii, evitarea/acceptarea incertitudinii, reprimare/indulgenta etc.)

Foarte interesant mi s-au parut si evaluarile pe baza modelului lui Schwartz – asa-i ca n-ati fi zis ca romanii au in realitate un indice de benevolenta mai mic decat germanii si unul de conformism mai mare decat ei? De asemenea, romanii cauta controlul si puterea asupra semenilor lor mai mult decat germanii si se preocupa mai putin de binele persoanelor neinrudite/indepartate si al mediului. La altruismul fata de straini, Romania (Bucuresti) e pe locul 14 din 23 de tari analizate. Pe primul loc: Brazilia (Rio de Janeiro).

De asemenea, valorile care domina la noi ( cf. World Values Survey, fig. 3.6 din carte, la pag. 110) sunt cele traditionale si de supravietuire care ne apropie de mediul islamic cu venituri mici (de ex. Irak).

Desigur ca exista si o sumedenie de pozitive contraintuitive.

Nu vreau sa dau prea multe de gol, cartea merita citita atent. Ea discuta inclusiv aspecte legate de socializarea copiilor, comportamentul alimentar, patologii psihice across cultures etc.

Singurul aspect unde as avea poate ceva de obiectat e alegerea ca partener de referinta pt comparatii, de cele mai multe ori, a SUA. Deosebirile de istorie, cultura, mediu sunt foarte mari intre cele doua si m-ar fi interesat mai degraba comparatia cu cel mai mare partener european de afaceri, de pilda. Dar e util si asa, mai ales avand in vedere gradul de penetrare a productiilor/valorilor culturale americane in Romania in ultimii 25 ani.

All in all, o carte importanta, fundamentata stiintific si plina de descoperiri neasteptate. 50 lei. Lectura placuta!

Advertisement

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: